Prepis receptu z knihy Jána Babilona Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870.
S kvasnicami (droždím) dá sa chlieb ľahšie a chytrejšie upiecť, je chutnejší a z bielej múky upečený môže sa bezpečne miesto žemle použiť zvlášte tam kde niet pekára. Na jedon chlieb berú sa 3 lôty kvasníc, tieto sa letnou vodou rozmiešajú a zozrobia sa v nádobe z pol žajdlíkom múky a nechajú sa kysnúť. Do nádoby postaví sa toľko vody, koľko múka do seba zažije, ktorá je prichystaná na chlieb. Do tej vody dá sa rasce a cibule, zakryté sa nechá variť. Prez sitko sa precedí na múku a s touto sa spolu smieša. Potom sa pridá kvas a všetko sa oboma rukami miesi, vyváľa sa do slamienok a nechá sa kysnúť. S pečením sa pokračuje dľa predošlého receptu, pri čom je potrebné poznamenať, že k pečeniu takéhoto chleba nemusí byť pec tak horúca ako pri pečení z ťažkej múky (napr. zemiakový chlieb)
.:: návrat ::.
© hag Bikeri.Sk 2005-11