recept z knihy Chuť a vôňa korenia od Jill Norman
pol balíčka aktívneho alebo 7 g sušeného droždia
500 g hladkej bielej múky
1 lyžička soli
450 ml vody
olivový olej
1 šľahané vajce s černuškou (korenina)
mak alebo sezam
Do múky nasypeme aktívne droždie a pridáme soľ. Pridáme toľko vody aby vzniklo dosť tuhé cesto. Sušené droždie pred prípravou namočíme do vlažnej vody a potom zamiešame do múky.
Na pomúčenej doske vymiesime cesto kým sa stane elastické. Vložíme ho do jemne naolejovanej misy a zakrajeme utierkou. Necháme nakysnúť dvojnásobok objemu (asi pol hodiny).
Cesto vyklopíme a rozdelíme na dve časti. Vyformujeme do guľatých bochníkov a položíme na vymastený plech. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
Bochníky nahrubo natrieme pastou z olivového oleja a zozšľahaným vajcom s černuškou, posypeme makom alebo sezamom a pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch 8-10 minút, potom znížime teplotu na 160 stupňov a pečieme 15-20 minút.
.:: návrat ::.
© hag Bikeri.Sk 2005-11