Recept z www.recepty.sk
150 g filiet z lososu, 500 g filiet zo soley, 2 PL suchého vermutu, 8 veľkých kelových listov, soľ, 1 bielok, 400 ml sladkej smotany, mleté biele korenie, 250 dl rybacieho vývaru, 250 l vody.
Na omáčku:
250 ml rybacieho vývaru, 2 cl suchého vermutu, 200 ml sladkej smotany, štipka šafránu, soľ, mleté biele korenie, mletý koriander
1. Rybacie filety umyjeme a osušíme. Lososa pokrájame na malé kocky, zalejeme vermutom, premiešame a rozložíme na tácku.
Kocky aj filety z druhej ryby vložíme na 15 minút do mrazničky.
2. Z kelových listov plocho zrežeme hrubú žilu a niekoľko minút povaríme v slanej vode. Schladíme v ľadovej vode a necháme na utierke uschnúť.
3. Do misy dáme ľad a vložíme do nej menšiu misku. Filety najemno pomelieme alebo zmixujeme. Pyré pretrieme cez jemné sitko a naložíme do misy. Varechou postupne zapracujeme chladenú smotanu. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh a spolu s kockami lososa pridáme do pyré. Ochutíme a odložíme na chladné miesto.
4. Malú zapekaciu misku vystelieme kelovým listom, dáme naň trochu rybacej plnky, list poskladáme a dobre postláčame. Vzniknutú guľku preložíme na parnú vložku. Podobne naplníme aj ostatné listy.
5. V hrnci zohrejeme víno a vodu, dáme doň vložku s kelovými guľkami a 10 minút pomaly povaríme. Rybací vývar, vermut, smotanu a šafrán varíme do zhustnutia. Osolíme, ochutíme bielym korením a trochou koriandra.
Omáčku podávame ku kelovým guľkám.
.:: návrat ::.
© hag Bikeri.Sk 2005-11